Izdelki

  • Priprava sira za žar je zelo enostavna. Kapljica olivnega olja v ponvi, sir narežemo na majhne koščke in ga popečemo. Par minut in je slastna hrana pripravljena. Še boljše je, če ga popečemo na  žaru. Pri piknikih je nepogrešljiv. Pa dober tek.

  • Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in je tipičen predstavnik fermentiranih mlečnih izdelkov. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov), kalcija, vitamina B6 (posebno riboflavina) in vitamina B12. Je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod.

  • Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in je tipičen predstavnik fermentiranih mlečnih izdelkov. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov), kalcija, vitamina B6 (posebno riboflavina) in vitamina B12. Je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod.

  • Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira. V mleku so tri glavne vrste beljakovin: kazein, ki med sirjenjem preide v sir ter albumini in globulini, ki jih imenujemo tudi sirotkine beljakovine, saj niso občutljive za delovanje kisline in sirišča in preidejo pri sirjenju v sirotko.

  • Poltrdi sir s kmetije Škrjanec je izdelan iz polnomastnega, nepasteriziranega kravjega mleka, kar mu daje še posebej poln okus. Pri pasterizaciji se mleko segreje na visoke temperature in se s tem uničijo bakterije, ki so naravno prisotne v mleku.

  • Mehki ali beli sir je rahlo soljen sir, ki je nezorjen.

  • Mleko krepi

    Mleko je edinstveno živilo, ki nam ga je dala narava in ga lahko uživamo nespremenjenega.

  • Skuta je najbolj razširjena vrsta sira v Sloveniji in tudi najpogosteje uporabljen sir v slovenski tradicionalni in tudi sodobni kuhinji. Pod imenom »skuta« Slovenci razumemo različne mlečne proizvode, ki se razlikujejo tako po načinu izdelave, kot tudi po okusu, teksturi in uporabi.