Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in je tipičen predstavnik fermentiranih mlečnih izdelkov. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov), kalcija, vitamina B6 (posebno riboflavina) in vitamina B12. Je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod. Jogurt se proizvaja in uživa skoraj povsod po svetu. Senzorične lastnosti se lahko od dežele do dežele razlikujejo, čeprav so glavne sestavine in proizvodni postopki pri izdelavi jogurta povsod enaki. Prvi jogurti so nastali s spontano fermentacijo mleka. Tekom evolucije so ljudje udomačili živali (kravo, ovco, kozo, kamelo, bivola), ki so dajale mleko.

Tako je prišlo do viškov mleka, katerega ljudje niso vsega porabili. Zato so začeli mleko po enostavnih postopkih predelovati v mlečne izdelke, tudi jogurte, ki so imeli daljši rok obstojnosti kot mleko. Prvi jogurti so nastali s spontano fermentacijo pred več tisoč leti v južnejših krajih z višjo temperaturo. Jogurt danes izdelujemo s pomočjo izbranih termofilnih mlečnokislinskih bakterij v procesu fermentacije mleka, kjer se del laktoze spremeni v mlečno kislino. Fermentacijo mleka sprožimo z jogurtovo startersko kulturo, katero največkrat sestavljata Streptococcus thermophilus in Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus.

Poznamo več vrst jogurtov, ki jih ločimo glede na:

  • gostoto (čvrsti jogurt, tekoči jogurt, kot napitek, zmrznjen in koncentriran jogurt),
  • vrsto mleka, iz katerega so izdelani (kravji, kozji, ovčji, bivolji,…)
  • vsebnost maščobe (polnomastni, lahki)
  • dodane okuse (naravni, sadni, kavni,…)
  • uporabljene starterske kulture (Shah, 2003) .

Dokazani so jogurtovi pozitivni vplivi na prebavni trakt, na zniževanje holesterola, protimikrobni učinek ter lahka prebavljivost. K naštetim učinkom prispevajo kulture živih mikroorganizmov, popolne beljakovine, kalcij, vitamina B2 (riboflavin) in B12, kalij, magnezij in cink. Ljudje, ki ne prenašajo mlečnega sladkorja (laktoze) lahko uživajo jogurt, ker se del laktoze v procesu fermentacije spremeni v mlečno kislino. Jogurt se uporablja tudi za lajšanje prebavnih težav in diareje kot posledice uporabe antibiotikov. Običajno vsebuje več beljakovin kot mleko in je zato še posebno priporočljiv za starejše in  vse tiste, ki s prehrano ne zaužijejo zadostnih količin beljakovin in kalcija (Buttriss, 2005).