Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira. V mleku so tri glavne vrste beljakovin: kazein, ki med sirjenjem preide v sir ter albumini in globulini, ki jih imenujemo tudi sirotkine beljakovine, saj niso občutljive za delovanje kisline in sirišča in preidejo pri sirjenju v sirotko.

V sirotki  so poleg kakovostnih beljakovin (albumini in globulini) tudi ostanki mlečnega sladkorja ali laktoze, minerali (predvsem kalij), elementi v sledovih in vitamini B skupine (B1, B2, B12).

Sirotka je med ljudmi že zelo dolgo poznana. Že pred našim štetjem so zdravniki bolnikom svetovali pitje sirotke, saj so v njej odkrili zdravilni učinek. Danes vemo, kako dragocene stvari vsebuje sirotka. Zato je sirotka precej iskano živilo, uživamo jo kot napitek in uporabljamo v različnih jedeh. Kruh, ki ga zamesimo s sirotko namesto z vodo je zelo rahel in okusen.

Tudi namesto mleka v mlečnih jedeh jo lahko uporabljamo-pudingi, mlečni riž,… Zelo dobri so sirotkini napitki. Sirotko zmešamo s sadnim pripravkom in dobimo pijačo božanskega okusa. Poskusite!

Sirotka zaradi svoje sestave dviguje telesno odpornost, poživlja presnovo in s spodbujanjem delovanja jeter in žolčnika pospešuje čistilne procese v telesu. Različni avtorji navajajo tudi, da čisti kožo ter zdravi ekceme. Skupaj s česnom, čebulo, hrenom in ingverjem naj bi bila »zdrav ubijalec« kvasovke Candida albicans. Ker vsebuje mlečni sladkor ali laktozo, se s pitjem sirotke obnavlja mikroflora v debelem črevesju, kar pa vpliva na izboljšanje našega počutja in večjo telesno odpornost. Ker večina mlečne maščobe pri sirjenju preide v sir, je sirotka primerna tudi kot shujševalni napitek in za ljudi, ki morajo paziti pri vnosu maščob.