Poltrdi sir s kmetije Škrjanec je izdelan iz polnomastnega, nepasteriziranega kravjega mleka, kar mu daje še posebej poln okus. Pri pasterizaciji se mleko segreje na visoke temperature in se s tem uničijo bakterije, ki so naravno prisotne v mleku. Le-te pri normalni, tradicionalni pridelavi vplivajo na izoblikovanje arom in okusov, značilnih za posamezno kmetijo. Pri pasterizaciji mleka se značilni okusi in arome posamezne kmetije nevtralizirajo, zato so t.i. industrijski siri vedno istega okusa.

V siru so zbrane vse mlečne hranilne snovi in je najbolj obstojen mlečni izdelek. Sir dalj časa kot zori, boljši je. Navadno pa je sir zorjen vsaj dva meseca.
Uporabimo ga lahko na različne načine; samostojno, za sendviče, kot dodatek rižotam, testeninam, pici,… Sir praviloma hranimo pri 8-10 stopinjah celzija, ovitega v poseben, temu namenjen papir.

Če ga slučajno hranite v hladilniku pazite, da ni v skupnem predalu z živili močnih arom, saj se lahko navzame drugih arom. Preden sir postrežete, ga vsaj eno uro prej vzemite iz hladilnika, da se lahko težkohlapne arome izločijo maksimalno.

Začutite specifiko sira s kmetije Škrjanec!